Magyar English
Organic Egészségközpont GAPS Terápia Gerson Terápia Cranio Sacralis Terápia Csak természetesen Oktatás Étrend-kiegészítők Kapcsolat Adatkezelési Tájékoztató

Gerson diéta

Gerson-terápia: daganatos betegek, HIV, HCV fertőzöttek, cukorbetegek, autoimmun betegek, izületi betegségekben és emésztési zavaroktól szenvedők részére.

Több mint harmincéves klinikai gyakorlata során dolgozta ki terápiáját dr. Max Gerson (1881-1959). A hivatalos onkológiai szemléletmód és a Gerson-féle megközelítés között alapvető különbség van. A hagyományos medicina ugyanis magát a daganatot tekinti betegségnek, azt igyekszik valamilyen módszerrel (sebészeti beavatkozással, sugár- vagy kemoterápiával, illetve ezek együttesével) kiirtani és, ha ez sikerült, a betegnek további teendője nincs, kontrollra jár, és reménykedik.

A Gerson-szemlélet szerint viszont a daganat csupán tünete a szervezet egészét érintő, súlyosan kóros állapotnak. A cél tehát: újraéleszteni a szervezet védekező mechanizmusát, aktiválni a teljes immunrendszert.

A gyógymód nem rákterápia, mint ahogy az tévesen a köztudatban szerepel, hiszen bármely krónikus, degeneratív megbetegedés (mint például a cukorbetegség, a szklerózis multiplex, ízületi gyulladások, szív- és koszorúér-bántalmak, veseelégtelenség, asztma) gyógyításában is kitűnően alkalmazható. Azon a felismerésen alapul, hogy a krónikus, degeneratív betegségben szenvedők mindig "hiányállapotban" vannak. Egyrészt ezen kell segíteni, másrészt pedig szervezetükben nagyon sok méreganyag halmozódott fel, s ennek kiürítését kell elérni. A Gerson-terápia úgy tudja a megbomlott egyensúlyt helyreállítani, hogy speciális diéta segítségével a szervezetet valósággal feltölti. A kulcsot az óránként frissen préselt biogyümölcs- és zöldséglevek (répa, alma, saláta) jelentik. A friss saláták, a zabkása és a héjában sült krumpli szintén a kötelező étrendhez tartozik. A vegyszermentesség igen fontos, hiszen a szervezetet nem szabad újabb méreganyagokkal terhelni. A diéta szigorúan sómentes, mivel a helyes nátrium-kálium arány visszaállítása igen fontos a sejtek működése szempontjából. Külön káliumpótlásra is szükség van az egyébként káliumban gazdag étrend mellett. Mivel e betegek szervezete nem tudja a zsírokat megemészteni, az egyetlen megengedett zsírforrást az omega-3-ban gazdag, hidegen sajtolt lenmagolaj jelenti. A terápia első hat hetében szigorúan tilos az állati eredetű fehérje fogyasztása. Később sovány joghurt és túró formájában megengedett, ha nincs ellenjavallat.

Ahhoz, hogy a beteg szervezet képes legyen megfelelően hasznosítani a rengeteg tápanyagdús ételt, bizonyos gyógyszereket, illetve táplálékkiegészítőket kell használni, ezek elősegítik az emésztési folyamatokat, és fokozzák az anyagcserét. A Gerson-terápia két irányból igyekszik a szervezetet mint egységet helyreállítani: egyfelől a szervezet feltáplálásával, másfelől pedig a felgyülemlett mérgek eltávolításával. Közben pedig helyreállítja a szervezet ionháztartását, fokozza a pajzsmirigyműködést, s a rendszer kávé-beöntésekkel segíti a máj energiaellátását. A terápia maga is egészként működik, nem szerencsés egyes elemeit elszigetelten alkalmazni. Nemcsak a kívánt hatás, a gyógyulás maradhat el, de veszélyes is lehet.

Két évbe is telhet, mire a szervezet képes helyreállítani a megbomlott egyensúlyt. Ez a terápia igen sok időt és energiát, erős élni akarást, családi támogatást igényel.

Miben segíthetünk?

Válassza ki az Önt érdeklő szakterületet: